Τμήμα Διαιτολογίας – Διατροφολογίας

Ένα από τα βασικά στοιχεία της  αποκατάστασης των ασθενών  είναι και η σωστή διατροφή. Η καλή έκβαση της πορείας της πάθησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από   την καλή θρεπτική κατάσταση του ασθενούς.  Ο κύριος ρόλος της διαιτολόγου να παρέχει μια σωστή, ισορροπημένη και εξατομικευμένη διατροφή ανάλογα με τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και τις προτιμήσεις του ατόμου.

Στο κέντρο Αποθεραπείας & Αποκατάστασης Απολλώνειο κατά την εισαγωγή του ασθενούς πραγματοποιείται εκτίμηση της ικανότητας κατάποσης. Ο διαιτολόγος σε συνεργασία με το λογοθεραπευτή καθορίζουν την υφή της δίαιτας του ασθενούς ώστε να επιτυγχάνεται με ασφάλεια η διαδικασία σίτισης και πόσης.

Στη συνέχεια, πραγματοποιείται διατροφική αξιολόγηση με σκοπό τη διαμόρφωση της διατροφικής οδηγίας  η οποία έχει σαν στόχο να καλύψει τις ανάγκες του ασθενούς σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά ανάλογα με την κατάσταση θρέψης, αλλά και να παρέχει μια ορθή σίτιση με βάση τα συνυπάρχοντα νοσήματα και τις προτιμήσεις του.

Στόχοι μας είναι

  • Η επίτευξη μιας επαρκούς σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά διατροφής.
  • Η διαμόρφωση ενός υγιούς βάρους (αντιμετώπιση ελλειποβαρούς, υπέρβαρου ή παχυσαρκίας).
  • Η εκπαίδευση στις αρχές μιας ισορροπημένης διατροφής ανάλογα με την πάθηση του ατόμου.
  • Κατά την έξοδο του ασθενούς από το κέντρο μας παρέχονται σαφείς διατροφικές οδηγίες και πραγματοποιείται τακτικός επανέλεγχος για την αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης και της πορείας εξέλιξης του βάρους του.